Unrest (Jennifer Brea, USA, 2017)

1t 38m – Engelsk tale, utekstet – Aldersgrense 18 år
Cinemateket (Olavshallen)
Onsdag 15. november, kl. 18.00
Fredag 17. november, kl. 19.30

En ny prisbelønnet dokumentar om livet med ME og kampen for å sikre pasientene respekt og bistand. Trondheim Dokumentarfestival og Cinemateket viser Unrest i samarbeid med Norges ME-forening, avdeling Trøndelag. Landsforeningen markerer i år sitt 30-årsjubileum.

Filmomtale:
Jennifer var 28-år gammel, ressurssterk, forelsket og i gang med doktorgradsstudier, da hun ble sengeliggende med høy feber. Dette ble akkompagnert av smerter i kroppen og vanskeligheter med å gå. Legene mente at smertene var psykosomatiske, men etter omfattende tester ble Jennifer diagnostisert med ME – på folkemunne kalt kronisk utmattelsessyndrom. Dette er Jennifers egen film, regissert fra sengen hun mer eller mindre er bundet til, om hvordan hun og millioner av andre lever med ME, en sykdom som mange fremdeles ikke anerkjenner at finnes. I filmen lar hun også oss møte andre ME-syke og noen av dem som kjemper for å gi ME-pasienter bedre rettigheter og som arbeider for å fremme mer forskning og nye svar. (Cinemateket i Oslo)

Myalgisk encefalopati (ME) ble definert etter en epidemi i 1955 ved et sykehus i London, og har vært inkludert i WHO diagnosesystem siden 1969 under nevrologi. Det er registrert over 80 epidemier. 80 % av tilfellene oppstår etter infeksjon, men kan utløses av vaksiner, miljøgifter, operasjoner eller fysiske skader. ME ble godkjent som sykdom i Norge i 1995. Det er stor forskningsaktivitet internasjonalt.