City of Ghosts: Raqqa (Matthew Heineman, USA, 2017)

1t 32m – Engelsk tale, engelsk tekst – Aldersgrense 15 år
Cinemateket (Olavshallen)
Torsdag 16. november, kl. 21.00

Sannheten er der inne: Undergrunnens journalister på innsiden av IS-bastionen.

Cinemateket og Trondheim Dokumentarfestival presenterer City of Ghosts: Raqqa i samarbeid med NTNU og Tour De Force. Institutt for kunst- og medievitenskap arrangerer heldagsseminaret Terrorens bilder under TRD på Dokkhuset, fredag 17. november, og City of Ghosts: Raqqa er en perfekt oppladning. Filmvisningen innledes av Mads Outzen, som er tilknyttet forskningsprosjektet Face of Terror ved IKM.

Etter at den syriske byen Raqqa ble overtatt av IS i 2014, har innbyggerne gått en uviss skjebne i møte, og blitt tvunget til å innordne seg de nye herskernes sadistiske regler og bisarre innfall. Den anonyme gruppen journalister som utgjør motstandsgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently offentliggjør bilder fra den isolerte byen gjennom sosiale medier, og benytter seg dermed av en annen type krigføring, hvor hjerter, sinn og samvittighet utgjør de mest sentrale målene. Denne typen grasrotjournalistikk har vært et av de viktigste våpnene i kampen mot IS, men prisen journalistene betaler er høy.

I City of Ghosts: Raqqa gir filmskaper Matthew Heineman – som blant annet står bak den prisbelønte Cartel Land (2015) – oss et intimt innblikk i et knippe heltemodige individers innsats for å la sivilbefolkningens vitnesbyrd nå verden utenfor. Med et unikt filmmateriale er dette kanskje en av de viktigste dokumentarene som har blitt laget om livet i IS’ Syria. (Omtale fra BIFF)