Man of Arran

Urdokumentar

FILM: Man of Arran, Robert Flaherty

Man of Aran var dokumentarpionéren Robert Flahertys tredje langfilm, etter Moana (1926) og den sjangerdefinerende debutfilmen Nanook of the North (1922). I alle disse tre filmene bringer Flaherty seeren tett på primitive og førindustrialiserte fangst- og fiskersamfunn, med omdiskuterte metoder har blitt like omdiskuterte som filmene hans er beundret, omtalt og analysert, for det er liten tvil om at mannen som var med på å finne opp dokumentarfilmen også var en av fagets første og kanskje største juksemakere. I Nanook of the North finnes scener fra selfangst med metoder urbefolkningen ikke hadde brukt på årtier, og dramatiske hendelser ble iscenesatt uten mye tanke om de medvirkendes sikkerhet. I Man of Aran, som handler om det røffe kystlivet i en landsby på nordsiden av Irland, sender Flaherty fiskerne på haijakt med utrangerte fangstmetoder og -utstyr. Til tross for Flahertys tvilsomme virkelighetsbeskrivelser er filmene hans gripende og besettende dokumentarportretter, med stor styrke i billedkomposisjon og klipping, og spektakulære scener.

Visningen av Man of Aran introduseres av Bjørn Sørenssen, professor i filmvitenskap ved NTNU.

Comments are closed.